Waarom biodiversiteit belangrijk is in de tuin.

Weet jij waarom biodiversiteit belangrijk is voor je tuin?

Sta jij er wel eens bij stil hoe je de biodiversiteit in je tuin kunt verbeteren en wat is dat precies.

Biodiversiteit is de samenhang tussen natuurlijke organisme in de bodem, daarboven en ook in het water. Het zijn soorten die van nature voorkomen zoals wilde bijen, vliegen, muggen, kikkers, padden, salamanders, vogels, muizen, egels maar ook schimmels, bacteriën, planten, bomen en mossen.

Al deze organisme samen noemen we ook wel het ecosysteem. Bijvoorbeeld bomen hebben zuurstof, water en voedingstoffen nodig. Waar vaak niet aan gedacht wordt is dat een boom niet kan leven zonder een gezond bodemleven. Al die organisme in de bodem zorgen er voor dat de boom de gewenste hoeveelheid water, voeding en afweerstoffen kan opnemen. Dit is nog maar een klein deel van een complex ecosysteem maar geeft wel goed weer dat een boom niet zonder het bodemleven kan en het bodemleven kan niet zonder de bomen. Blad en takjes is namelijk weer voeding voor het bodemleven die dat weer beschikbaar maakt voor planten en bomen in de vorm van voedingsstoffen.

 

 

Biodiverstiteit is complex en uniek

Een ecosysteem is krachtig door zijn variatie aan soorten die allemaal een functie hebben in het totaal. De biodiversiteit geeft weer hoeveel soorten (zoals in een natuurlijk leefgebied) voorkomen. In de afgelopen 30 jaar is het aantal insecten in zijn totaliteit met 75% afgenomen, dat is een enorm verlies aan biodiversiteit. Nu denk je misschien, wat maakt het uit als we wat minder insecten hebben.
Dat is helaas zeer schadelijk voor het gehele ecosysteem omdat insecten een belangrijke voedingsbron zijn van vogels en amfibieën.

De mens ziet zich vaak als superieur boven het ecosysteem, dat is echter een misvatting. Ook de mens is een onderdeel van het totale ecosysteem op aarde en is wel degelijk daarvan afhankelijk. Alleen al de beschikbaarheid van zoet water is zeer belangrijk voor de mens. Regenwater wordt in een evenwichtig ecosysteem lang vastgehouden (een bos werkt als een spons) en geeft het geleidelijk en gezuiverd weer af. Bij herplant van bossen gaan opgedroogde rivieren zelfs weer stromen.

Dan heb ik het nog niet eens gehad over de specifieke relatie tussen de soorten onderling en de bijzondere samenwerking tussen plant en dier.

 

Waarom is biodiversiteit in de tuin nodig

De tuin kan je zien als een mini-natuurgebied, een groene en natuurvriendelijke tuin kan een leefgebied zijn voor (wilde) planten, wilde bijen, vlinders en diverse zangvogels. Het leuke is dat veel kleine tuinen bij elkaar een prima leefgebied kunnen vormen voor bijzondere vogels, egels en allerlei insecten.

In plaats van je tuin te vullen met betontegels en harde schuttingen kan je ook kiezen voor afwisselende hagen, stapelmuurtjes, hergebruikte klinkers en takkenhopen. Zelfs in een kleine tuin kan je 1 of enkele bomen poten die zo een leefgebied, schuilplaats en voeding bieden. Eten uit je eigen tuin kan prima samengaan met natuurvriendelijk tuinieren, plant bijvoorbeeld eens een kleine appelboom, bessenstruik of kiwi. Bomen en struiken geven ook nog eens verkoeling in de zomer.

Natuurvriendelijk tuinieren zorgt voor een tuin met veel afwisseling, er is veel te zien en het is makkelijker in het onderhoud.
Bekijk ook het artikel: Tegeltuinen zijn Not Done.

Zou je meer willen weten over natuurvriendelijk tuinieren en zou je specifieke adviezen of een tuinontwerp willen hebben, neem dan contact op met Geral Overbeek via: Overbeek-Gardendesign

Scroll naar boven