Voortuin Kudelstaart

Voortuin Kudelstaart werk in uitvoering

Deze voortuin ligt op het noorden en was gevuld met grote struiken en een klein klinkerpad. Door de snelle groei van de grote struiken zag de tuin er verwilderd uit en er was ook veel onderhoud nodig om de beplanting in toom te houden.
De bewoners van deze vrijstaande woning hadden als eis een wat lagere beplanting en meer ruimte.
Door het heldere ontwerp en de grote vlakken van tegels en grind lijkt de tuin veel ruimer.

De uitvoering
De eerste dag zijn alle bomen en struiken verwijderd en is met een kraan het grote grondwerk uitgevoerd.
De onderlaag van de verharding bestaat uit steenpuin voor een harde maar doorlatende onderlaag.
 Klik op de foto voor een grotere weergave Voor de verharding is gekozen voor hardstenen tegels van 100×100 cm in de kleur antraciet en een gezoete afwerking daar tussen grauackesplit als halfverharding. Deze grote tegels zijn niet zo makkelijk te leggen daarom gebruiken wij een apparaat met een zuignap waarmee de tegels keurig op hun plaats worden gelegd.
De vorm van de tegels komt terug in de beplanting door het gebruik van taxusblokken van 100x100x100 cm.
Om de tuin weer wat beslotenheid te geven is aan de straatzijde een 4-tal leilinde’s geplant en als afsluiting van de tuin is een mooi smeedijzeren hekwerk in de kleur groen geplaatst.

 Klik op de foto voor een grotere weergave De beplanting
De blokken van Taxus baccata en de Tillia platyphyllos geven de tuin structuur de overige beplanting brengt afwisseling en bloei in de tuin. In de grindvakken zijn siergrassen geplant (Carex morrowii “Variegata”) om de grote vlakken te breken.
Als onderbegroeing is de groenblijvende Vinca minor “Getrude Jekyl” toegepast die in het voorjaar witte bloem heeft. Euphorbia amygdaloides is ook een voorjaarsbloeier met een gele bloem. In de zomerperiode zijn Alchemilla mollis, Roza “The Fairy”en Spiraea bumalda de planten die de show stelen. In het najaar komt Sedum telephium met zijn rode schermen tot ontwikkeling en ook Liriope muscarii met apparte paarse bloeiaren.

 Klik op de foto voor een grotere weergave Het ontwerp.
De natuursteen-tegels laten de tuin groter lijken en ook het licht ogende grind maakt dat deze tuin op het noorden een zonnige uitstraling heeft. De verharding neemt een groot deel van het tuinoppervlak in beslag maar door de onderbreking van de taxusblokken lijkt de tuin toch veel groener.
Doordat de taxusblokken en de tegelverharding de zelfde afmeting hebben ontstaat een harmonieus geheel.
Ook in de avond vormt deze tuin een sfeervolle entree doordat de leilinde’s met grondspots worden aangelicht.

Scroll naar boven