Vamilie Woerden- vanuit het groene hart   

Wat is een Vamilie-groep?

‘Een Vamilie is een zelfvoorzienend netwerk met gelijkgezinden op loop of fietsafstand.’ Daarbij zijn woorden als ‘offline, ruilhandel, vrijheid, verbinding, vitaliteit, voorbereiding, vertrouwen en voeding’ belangrijk.

In de huidige tijd is het belangrijk om op lokaal nivo elkaar te helpen en ook de productie meer lokaal te regelen, daarbij zou de natuur centraal moeten staan.

 

Wie ben ik:

Geral Overbeek geboren en wonend in Woerden.
Natuurmens en plantenliefhebber op allerlei gebieden, ik ben tuinontwerper en beplantings-adviseur dit doe ik al ruim 33 jaar vanuit mijn bedrijf Overbeek-gardendesign.

Verder verzorg ik cursussen op het gebied van wildplukken, voedselbossen, ecosystemen, tuinonderhoud, eetbare tuinen, fruit snoeien en tuinontwerpen.

Ik ben van mening dat de huidige economie alleen maar gebaseerd is op een groeimodel wat ten koste gaat van onze planeet en leefomgeving. Uitputting van de grond, droogte en eenzijdige uitbuiting van kostbare bronnen gaat ons opbreken.

Door in harmonie met de natuur te leven en door het herstellen van de natuurlijke ecosystemen kunnen we een waardevol en gezond leven leiden. De overheid en instanties gaan dat niet voor ons doen. De enige optie is een lokaal netwerk opzetten en lokale productie door met elkaar samen te werken.

 

Wat kan ik bieden:

Door mijn kennis van eetbare planten te delen wil ik mensen bewust maken van de schoonheid, kracht en waarde van onze natuur.
Als beheerder van deze groep ben ik niet de baas maar wil me wel inzetten om deze groep te leiden. Denk dat iedereen een aandeel kan leveren en door het samen te doen kunnen we met veel plezier een mooi resultaat behalen.

 

Wie kan meedoen:

Iedereen die mee wil meewerken aan deze groep en de kernwaarden die we samen afspreken respecteert.
enkele van die kernwaarden zijn wat mij betreft:

– dat we elkaar en de natuur respecteren

– dat we zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest in harmonie met de natuur gewassen kweken en oogsten.

– dat we ons inzetten om in harmonie samen te werken.

 

Wat we al doen:

Begin augustus zijn we gestart met een gezamenlijke moestuin.
Bij de diverse bijeenkomsten sprak ik uit: “We kunnen eindeloos blijven kletsen en klagen maar we kunnen ook iets gaan doen”.
Bijvoorbeeld door een plek te zoeken waar we gezamenlijk een moestuin kunnen starten, na wat rondvragen hebben we een fantastische plek gevonden net buiten Woerden.

Dat was begin juli en nu 2.5 maand later hebben we na hard werken met een enthousiaste groep deelnemers een fantastische moestuin van 600 vierkante meter opgezet en kunnen we groente en fruit gaan kweken. Hebben we een gezellige ontmoetingsplek en een plek om tot rust te komen.

 

 

Enkele activiteiten: permacultuur moestuin-composteren-wildplukken-bereiden-inmaken-wekken-opslag-kennisuitwisseling-zadenbank-gezellige bijeenkomst-samenwerking biologische bedrijven-papieren adressenlijst-……

** Wil je meer weten over zelfvoorzienend leven, ecologisch tuinieren, herstellen van ecosystemen, wildplukken, voedselbossen of een permacultuur moestuin opzetten? Neem dan contact op met tuinspecialist Geral Overbeek.

Scroll naar boven