Daktuin met sfeervol groen
Thema: Mogelijkheden op een plat-dak(terras).
Aard van de tuin
De daktuin is gesitueerd op de 4e verdieping (penthouse) in Woerden en bestaat uit 2 gedeeltes die verbonden zijn met een smalle doorgang. De dakconstructie is van beton en kan dus redelijk wat gewichtsbelasting hebben. De wens van de klant is een groene leefruimte met zo weinig mogelijk onderhoud.
Deze daktuin was al bestraat met betontegels en er zijn al wat plantenbakken aanwezig. Door een aantal plantenbakken toe te voegen ontstaat een besloten ruimte met veel groen. Ook 2 zitgelegenheden was een eis.
De bakken zijn gemaakt van met glasvezel versterkte cement in de kleur grijs. Door de oude en nieuwe bakken met lood te bekleden ontstaat een eenheid en door het verweren van het lood lijkt het al direct oud.
Een deel van het dak is bedekt met een begroeiing van mos en Sedum. Hierdoor blijft de ruimte open maar oogt het wel groen en zelfs kleurrijk als de Sedum bloeit.
Een voordeel van een dakbegroeiing is dat 60 tot 70 % van het regenwater wordt vastgehouden en de dakbedekking tot 4 x langer meegaat. Extensieve dakbegroeiing isoleert vooral goed tegen de zomerhitte omdat de groene mat vocht vast houd, de airco wordt in de meeste gevallen overbodig. Ook dat bespaart weer energie.
De omstandigheden op een hoog dak zijn anders dan op de begane grond. Meer wind, minder schaduw en vaak een lagere / hogere temperatuur. Omdat de hoeveelheid grond vrij klein is hebben de planten niet genoeg aan alleen regenwater. Dus een automatisch beregeningssysteem is haast onmisbaar. De voordelen zijn: er wordt zo min mogelijk water verspild, het sproeien kan in de nacht gebeuren, men kan rustig een paar weken op vakantie gaan en de beplanting ziet er altijd mooi uit.
Beplanting:
De beplanting in de plantenbakken bestaat uit sterke sierheesters en vaste planten. In de eerste maand van het jaar bloeit de Jasminum nudiflorum (geel) en de Chaenomeles japonica (rood). In het voorjaar bloeien wat bolgewassen zoals Narcis Tete-a-Tete, Scilla sibirica en Muscari siriacus ook Ceanothus thyrsyfolius “Repens” is een vroege bloeier met mooie blauwe aren. Zomerbloeiers zijn Alchemilla mollis, Hosta undulata “Variegata” Hydrangea macrophylla “Teller Bleu”, Geranium cantabrigense “Biokovo” en Campanulla poscharskyana.
In het najaar zijn er de bessen van Pyracantha “Orange Flair”, Lonicera “Belgica” en de kweepeer Chaenomeles.
Ontwerp:
De daktuin is ontworpen om een groene ruimte te creëren die beschutting geeft en het gehele jaar mooi is om naar te kijken.
Al vele jaren wordt deze daktuin beleefd en hebben zelfs vogels en insecten de tuin gevonden als aangename uitvalsbasis.
Onderhoudsarme bloementuin met vaste planten
In deze tuin is er in elk seizoen wat te beleven met deels groenblijvende planten en verwilderingsbollen in het voorjaar.
Door een mix van bodembedekkende vaste planten, sierheesters en klimplanten is de grond geheel bedekt waardoor onkruid geen kans krijgt om te groeien. Hierdoor is het onderhoud beperkt en kan men langer genieten van het buitenleven.
Verbena bonariensis is een lang doorbloeiende plant die als een magneet werkt voor bijen en vlinders. Deze plant wordt een weefplant genoemd omdat deze bloemen tussen de andere planten doorgroeien met zijn lange ranke stengels.
Zelfs in de wintermaanden zijn er bloeiende planten zoals de Mahonia media “Wintersun”. Een sterke plant met groenblijvend sierlijk blad en heerlijk geurende bloemen.
Landelijke tuinen in harmonie met het landschap en de natuur
Water trekt veel leven aan in de tuin, ook is het opvangen van regenwater een slimme zet om ook in de droge zomerperiode de planten van voldoende water te voorzien.
Siergrassen, bomen, hagen en bijenplanten zorgen voor een landelijke uitstraling met uitzicht over het landschap.
Een natuurlijke waterpartij, frisgroene grasvelden en fruitbomen trekken veel vogels, insecten en andere dieren aan. De bewoners genieten dagelijks van al het leven rond het huis en tot in de late uren bij het kampvuur.