tegeltuin is not done

Tegeltuinen zijn Not Done.

Tegeltuinen met alleen maar beton dat kan echt niet meer en heeft heel veel nadelen voor mens en dier, meer dan je denkt.

De biodiversiteit holt steeds harder achteruit, uit onderzoek blijkt dat het aantal insecten de afgelopen 20 jaar met 75% is afgenomen en ook het aantal wilde bijen is met uitsterven bedreigd.

Beplanting wordt verwijderd, bomen worden snel gekapt en bloemenborders worden steeds meer vervangen door siertegels. De tuin heeft de stempel buitenkamer gekregen en moet dus netjes, overzichtelijk en zonder gedoe zijn.

De tuin word steeds meer gezien als een probleem, een onneembare hobbel met plantjes die dood gaan (omdat ze niet op de juiste plaats staan) en allerlei enge beestjes die overal rond kruipen.

De meest voor de hand liggende oplossing lijkt dan vol gooien met keramiek- of betontegels, strakke schutting er omheen en heel misschien nog een paar betonnen plantenbakken voor een hortensia en lavendel. Een levenloze tuin zonder sfeer en zonder leven is het resultaat..

overbeek gardendesign doorkijk zijtuin

Dat is schrikbarend maar daar kunnen tuinliefhebbers, tuinontwerpers en hoveniers nu iets aan doen.

– Gebruik meer planten in de tuin (minimaal 60% groen). 

– Adviseer om 1 of meer bomen te planten al is het maar een kleine.

– Groene ruimtes zijn ideaal om (teveel) regenwater te bergen en voorkomt overstroming.

– Bomen en voldoende groen geven verkoeling in de zomer, met veel beton kan het in de stad wel 5 tot 6 graden warmer zijn.

– Een grote variatie aan bloemen en planten verhoogt de                      biodiversiteit voor wilde bijen, vlinders, insecten en vogels.

– Maak de tuin natuurlijk en onderhoudsarm dan heb je geen gifspuit en schoffel meer nodig.

>> Welke verhouding van groen versus bestrating gebruik jij?

Ik ga voor 70% groen of liever 80% van de tuin met beplanting.

#planten #tuin #biodiversiteit #bomen#natuurlijk #bijen #vogels #bloemen #groen 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top