Ecologische tuin verbeterd de biodiversiteit
In de binnentuin van een appartementencomplex was een lege ruimte ontstaan door het slopen van onnodige bijgebouwen. De opdrachtgever wilde graag een tuin die zou aansluiten bij de nieuwe energie-neutrale woningen.
Het is een kijktuin geworden met inheemse planten, met mooie bomen voor de bijen en insecten, met zelfs een bijenhotel en nestkasten voor de vogels.
De inheemse beplanting vormt een groene oase, geeft bloei in alle seizoenen, een overdaad aan bessen en een grote variatie aan schuilplekken (in 3 stapelmuurtjes) voor allerlei insecten.
Beplanting in de hoofdrol
De bomen zorgen voor een aangename schaduw in de zomer en beperkt zo de hitte-eilanden in de stad. Het regenwater kan rustig in de bodem tussen de planten wegzakken en wordt door het ecosysteem vastgehouden voor drogere periodes. Er is zelfs een kleine natuurvijver waar vogels kunnen badderen of kikkers kunnen plonzen.
De beplanting is zo gekozen dat er bossige hoekjes zijn voor nest en schuilgelegenheid, bodembedekkende beplanting zodat de bodem bedekt blijft en een rand met weidebloemen voor wilde bijen, vlinders en andere insecten.
Een tuin of buitenruimte met inheemse en natuurlijke beplanting heeft een grote meerwaarde voor de biodiversiteit maar is zeker ook boeiend om naar te kijken.
Bekijk de video op ons kanaal via: Jungle van Rotterdam
Wil jij ook een jungle in je tuin?