Hedendaagse tuin

Hedendaagse tuin met duurzaam regenwaterbeheer

 Klik op de foto voor een grotere weergave Thema: opvang, vasthouden en hergebruik van regenwater

Aard van de tuin
De tuin is gelegen in de betuwe en is gesitueerd op het oosten. Het uitgangspunt was: een natuurlijke tuin waarbij het regenwater wordt opgevangen en hergebruikt.


Uitvoering

Om langer van het tuinseizoen te genieten is er over het terras een overkapping gemaakt van kastantjehout. De ruwe palen geven het geheel een natuurlijk karakter.

Op deze overkapping is substraat aangebracht (10 cm)en een begroeiing van Sedum en Grassen. 50 tot 70 % van het regenwater wordt door deze dakbegroeiing vastgehouden.

Het overige water vindt zijn weg naar de vijver.

De bestrating in deze tuin is gemaakt van Carpetstones in vloeiende vormen. De voegen tussen deze stenen is gevuld met bestratingsvoegmortel wat makkelijk te verwerken is en de volgende voordelen heeft: geen onkruid tussen de stenen, blijvend waterdoorlatend en een duurzame verharding.

Grindverhardingen in deze tuin zijn door de stevige onderlaag van steenpuin ook zeer goed waterdoorlatend.

 Klik op de foto voor een grotere weergave De vijver is gemaakt van duurzame rubberfolie (Ecolan)in de vorm van een druppel. Verder is de vijver heel natuurlijk ingericht en zorgt het biologisch evenwicht voor helder water. De randen zijn afgewerkt met turven zodat een natuurlijke overgang van land naar water ontstaat. Een waterelement geeft extra leven in de vijver en camoufleert met het geklater eventueel hinderlijke omgevingsgeluiden.

Het waterelement kan ook als kunstobject worden toegepast refererend naar het water.

Beplanting:
De beplanting in deze tuin is totaal afgestemd op de grondsoort en de zonligging. Grondverbetering is de enige “kunstgreep” om het waterbeheer in de grond te veranderen. Verder is het toepassen van wit- en blauwbloeiende planten een eis.

Enige voorbeelden zijn: Campanulla poscharskyana, Hosta undulata, Salvia nemerosa, Helleborus argutifolius en Hydrangea macrophylla “Teller Bleu”.

Ontwerp:
Om de riolen te ontlasten en het regenwater te laten bezinken waar het valt kan men een stukje verdroging voorkomen, wat in stedelijke omgevingen een steeds groter probleem wordt.

Zie ook www.nederlandleeftmetwater.nl een landelijke actie om ons bewust te maken van wat er met regenwater allemaal aan de hand is.

Dit ontwerp is een voorbeeld van wat er op kleine schaal mogelijk is want alle kleine beetjes helpen!!!

Ook kan het u voordeel opleveren als u het regenwater (geheel gratis) gebruikt voor zaken als de tuin sproeien.

 

Scroll naar top