Erfinrichting boerentuin

Erfinrichting boerentuin

 Klik op de foto voor een grotere weergave Aard van de tuin
De tuin is gelegen aan de landelijke weg Diemerbroek in Papekop vlak bij Oudewater. Het tuindeel wat opnieuw wordt ingericht licht aan de zuid- en de oostzijde van het huis.
De wens van de bewoner was een streekeigen inrichting die past bij het huis en de omgeving met vooral ook meer boerenplanten en bloemen. Ook is er een verbinding tussen de voortuin en de naastgelegen boomgaard.

De uitvoering:
De gehele tuin is eerst leeggemaakt en de grond is goed bewerkt. Vervolgens is een aantal grote vierkante plantvakken gemaakt omzoomd met lage buxushagen. Tussen de vakken is eerst een verharding van steenpuin aangebracht en vervolgens is dit afgestrooid met werfgrind. In de 4 plantvakken komt aan de zuidzijde van het huis een leilinde te staan die van oorsprong ook de functie heeft van zonnescherm. Aan de wegzijde komt nog een grasstrook wat de boomgaard(ook met gras) met de tuin verbindt.
Als afscherming tussen de tuin en de boomgaard is een raster van kastanje-hout gebruikt.
Voor meer informatie over acties en subsidiemogelijkheden kunt u kijken opwww.landschapsbeheerutrecht.nl waar wij ook mee samenwerken.

De beplanting:
Echte boeren planten zijn: boerenhortensia, phlox, boerenrozen, lavendel, zeepkruid en hemelsleutel.
Ook stokrozen, origanum, schildersverdriet en huislook zijn planten die vroeger al bij boerderijen werden gebruikt. Langs de rand van het perceel is en haag van meidoorn geplant en hier en daar een knotwilg als boomvorm.

 Klik op de foto voor een grotere weergave Het ontwerp:
Ontwerpen van een boerentuin of een erfinrichting is duidelijk anders dan het ontwerpen van een siertuin.
Eerst bekijken we hoe oud de boerderij is en hoe het erf van origine gebruikt word. De volgende stap is het inventariseren van de omgevingsfactoren zoals grondsoort, landschap en streekgebruiken.
In hoofdlijnen is een erf-inrichting eenvoudig en functioneel. Door een mix van deze gegevens en de wensen van de gebruiker ontstaat een harmonieus geheel wat past bij het pand en de omgeving.
Ook voor een buitenhuis zonder historie is het mooi om de tuin en het landschap in elkaar over te laten gaan.

Scroll naar boven