duurzame tuin in het groen overbeek gardendesign

Een duurzame tuin heel natuurlijk

Een duurzame tuin heel natuurlijk

Een duurzame tuin heel natuurlijk ingericht heeft een grote meerwaarde voor het woongenot. Denk daarbij een leefcomfort zoals verkoeling in de zomer of de opvang van regenwater om overstromingen bij hoosbuien te voorkomen.

 

hand in de regen de duurzame tuin

Een duurzame tuin is meer dan een hippe term

Duurzaamheid wordt vaak gebruikt om aandacht te trekken en je denkt dan vaker aan isolatie of energiebesparing dan een duurzame inrichting van de tuin.
Het is bij de inrichting van natuurlijke tuinen vaak al beter voor de duurzaamheid in plaats van trendy tuinen die vol gelegd worden met tegels. Beplanting heeft in alle gevallen een positief effect bij het buitenleven. Wat zijn de grootste voordelen van de levende tuin waarvan minimaal 1/3 van het oppervlak is ingericht met beplanting:

  • Verkoeling in de zomer
  • Vergroten van de biodiversiteit
  • Zuiveren van de lucht
  • Verminderen van stress
  • Verhogen van de waarde
  • Vasthouden van het regenwater
  • Infiltreren van regenwater
  • Verbeteren ontwikkeling van kinderen
  • Natuurbeleving dicht bij huis
  • Verbeteren sociale contacten

Een doordacht en duurzaam tuinontwerp

Bij het ontwerpen van huis en tuin kan je al rekening houden met de duurzaamheid van de buitenruimte. Zo kan een plat dak worden ingericht met extensief dakgroen waardoor 80% van het regenwater wat op het dak valt wordt vastgehouden. Steeds meer scholen kiezen voor een groen dak voor de verkoeling in de zomer waardoor energie verslindende airco’s niet meer nodig zijn.
Kostbaar regenwater kan op 1001 manieren worden opgevangen en vervolgens worden hergebruikt voor het besproeien van de tuin of het spoelen van het toilet. In een vroeg stadium bespreken we de mogelijkheden zodat het naadloos in het tuinontwerp kan worden ingepast. Het lijkt een overbodige investering maar als je kelder een aantal keren is vol gelopen bij een hoosbui denk je daar heel anders over.

Wil je het regenwater niet gebruiken dan is infiltreren in de bodem zeker van toegevoegde waarde en voorkom je dat de riolen overstromen met alle nadelige effecten die daarbij ontstaan.
Kan het water geleidelijk in de bodem wegzakken dan zal de beplanting veel beter groeien en is sproeien met leidingwater vaak niet meer nodig.

Een natuurlijke inrichting kan zelfs met een beperkt onderhoud veel positieve effecten leveren. Denk aan het verbeteren van de natuurbeleving omdat vogels, bijen, vlinders en andere dieren graag naar je tuin komen als er voldoende beplanting is om eten te zoeken of te schuilen. Kinderen die de mogelijkheid hebben om in de natuur te spelen ontwikkelen zich veel beter en leren spelenderwijs veel meer dan je denkt. Groen brengt je tot rust na een drukke werkdag en voorkomt zelfs stress en laat je sneller genezen bij ziekte. Van nature voelen we ons ook prettiger en veilig tussen het groen gewoon omdat het in onze genen zit, dat kan je niet ontkennen.

Is jouw tuin al duurzaam of sta je op het punt om een nieuwe tuin te gaan inrichten? Laat je dan vooraf goed informeren wat er mogelijk is bij een ervaren Tuinontwerper of volg een
inspirerende tuincursus om meer kennis op te doen.

“Geef je aandacht aan de buitenruimte dan heb je daar jarenlang plezier van”.

Scroll naar boven