Daktuin

Daktuin met sfeervol groen

Thema: Mogelijkheden op een platdak(terras).

Aard van de tuin
De daktuin is gesitueerd op de 4e verdieping (penthouse) en bestaat uit 2 gedeelte’s die verbonden zijn met een smalle doorgang. De dakcontructie is van beton en kan dus redelijk wat gewichtsbelasting hebben. De wens van de klant is een groene leefruimte met zo weinig mogelijk onderhoud.

Uitvoering
Deze daktuin was al bestraat met betontegels en er zijn al wat plantenbakken aanwezig. Door een aantal plantenbakken toe te voegen ontstaat een besloten ruimte met veel groen. Ook 2 zitgelegenheden was een eis.

De bakken zijn gemaakt van met glasvezel versterkte cement in de kleur grijs. Door de oude en nieuwe bakken met lood te bekleden ontstaat een eenheid en door het verweren van het lood lijkt het al direct oud.

Een deel van het dak is bedekt met een begroeiing van mos en Sedum. Hierdoor blijft de ruimte open maar oogt het wel groen en zelfs kleurrijk als de Sedum bloeit.

Een voordeel van een dakbegroeiing is dat 60 tot 70 % van het regenwater wordt vastgehouden en de dakbedekking langer meegaat.

De omstandigheden op een hoog dak zijn anders dan op de begane grond. Meer wind, minder schaduw en vaak een lagere / hogere temperatuur. Omdat de hoeveelheid grond vrij klein is hebben de planten niet genoeg aan alleen regenwater. Dus een automatisch beregeningssysteem is haast onmisbaar. De voordelen zijn: er wordt zo min mogelijk water verspild, het sproeien kan in de nacht gebeuren, men kan rustig een paar weken op vakantie gaan en de beplanting ziet er altijd mooi uit.

Beplanting:

De beplanting bestaat uit sterke sierheesters en vaste planten. In de eerste maand van het jaar bloeit de Jasminum nudiflorum (geel) en de Chaenomeles japonica (rood). In het voorjaar bloeien wat bolgewassen zoals Narcis Tete-a-Tete, Scilla sibirica en Muscari siriacus ook Ceanothus thyrsyfolius “Repens” is een vroege bloeier met mooie blauwe aren. Zomerbloeiers zijn Alchemilla mollis, Hosta undulata “Variegata” Hydrangea macrophylla “Teller Bleu”, Geranium cantabrigense “Biokovo” en Campanulla poscharskyana.
In het najaar zijn er de bessen van Pyracantha “Orange Flair”, Lonicera “Belgica” en de kweepeer Chaenomeles.

Ontwerp:

De daktuin is ontworpen om een groene ruimte te creëren die beschutting geeft en het gehele jaar mooi is om naar te kijken.
Al vele jaren wordt deze daktuin beleefd en hebben zelfs vogels en insecten de tuin gevonden als aangename uitvalsbasis.

Scroll naar top