natuurlijke tuin met voldoende planten overbeek gardendesign

5 stappen voor een natuurvriendelijke tuin

5 stappen voor een natuurvriendelijk tuin

Wat zijn de 5 stappen voor een natuurvriendelijke tuin?
Bijenplanten, een vijver, bomen of een inheemse beplanting.
Om het je makkelijk te maken heb ik een rapport geschreven waarin de 5 stappen duidelijk worden uitgelegd. Voor iedere stap geven we 2 punten, kom jij tot de 10 punten?

natuurlijke tuin met voldoende planten overbeek gardendesign

 

 

Stap 1 voor een natuurvriendelijke tuin – Voldoende beplanting

Een natuurvriendelijke tuin heeft zoveel beplanting dat er minimaal 2/3 van het tuinoppervlak ingevuld is met beplanting. Dat houdt in dat alleen bestrating wordt gebruikt waar dat echt nodig is voor paden en een terras en dat de overige ruimte is ingericht met planten, gazon of vijver.
Is je tuin heel klein compenseer het gebrek aan groen dan door het gebruik van groene wanden of klimplanten. Er zijn kant en klare hagen (klimplanten voor-gekweekt op een gaaspaneel) of  verticale wanden met een grote variatie aan planten die anders op de grond groeien. Kijk ook eens naar de voorwaarden van de actie Tuingeluk die wij ook van harte aanbevelen voor een perfecte indeling van je tuin.

Als niet het grootste deel van de tuin is bedekt met steen kan het regenwater rustig in de bodem wegzakken waardoor de riolen niet overbelast worden en de straten blank komen te staan als er veel regen valt.

Als er voldoende beplanting is dan trekt dat vanzelf allerlei beestjes aan zoals vlinders, vogels en bijen. Beplanting geeft de tuin niet alleen sfeer maar brengt je tuin ook tot leven zodat er altijd wat te beleven valt, dat wil toch iedereen?

Heb je voldoende beplanting in je tuin dan heb je de eerste belangrijke stap genomen en verdien je
2 punten. Ga jij voor de 10?

De volgende keer stap 2 in iedere tuin past een boom.

Met groene groet, Geral Overbeek.

4 gedachten over “5 stappen voor een natuurvriendelijke tuin”

 1. Hallo Geral, wat een interessante site heb je!! Met spanning begon ik aan de stappen voor een natuurvriendelijke tuin en had twee punten verdiend maar ik kan stap 2 en verder niet vinden. Staan die stappen wel op de site?
  Ik hoor er graag meer over! Bedankt voor alle leuke en goeie info!

  groet Jet

  1. Beste Jet,

   Bedoel je de Tuinwijzer online tool of heb je al ingeschreven op de Online Tuintips.

   Bij de Tuinwijzer tool heb je een keuze menu wat je helemaal moet invullen en daarna krijg je via de email een gratis advies.
   De online tuintips krijg je iedere keer met tussenpozes dus dan moet je nog even wachten.

   Met groene groet, Geral Overbeek.

 2. Wij zouden ook graag een natuurvriendelijke tuin willen realiseren. We zijn op zoek naar geschikte planten en bomen die we kunnen plaatsen, zodat we meer beschut zijn in de zomer. Daarnaast hopen we daardoor ook meer insecten en dieren aan te trekken.

 3. Wij willen ook een natuurvriendelijke tuin realiseren volgend jaar. De grond moet nog aangepakt worden en wellicht moeten we een gedeelte ook saneren. Hopelijk is de bodem vruchtbaar genoeg voor een moestuin. Ik ga de tips meenemen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top